Soţii Ceauşescu sunt dezgropaţi din mormântul aflat în Cimitirul Ghencea Militari. Deshumarea lor are loc la cererea lui Mircea Opran, soţul Zoiei Ceauşescu pentru a afla dacă cei doi foşti dictatori chiar

au fost îngropaţi acolo.
Astăzi urmează să aibă loc deshumarea cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu, ceea ce reprezintă o întoarcere în istorie. În urma unui proces îndelungat, instanţa a hotărât ca cei doi soţi să fie deshumaţi după 20 de ani de la moartea lor.

Numele soţilor Ceauşescu nu apare pe niciun act oficial, ei sunt trecuţi în registru sub numele de „doi ofiţeri”. La exhumare, legiştii vor recolta probe din ţesuturi, unghii pentru a face testul ADN şi pentru a-l compara, ei vor avea nevoie de ADN-ul urmaşilor. Valentin Ceauşescu ar putea dona probe biologice pentru a compara ADN-ul cu cel al soţilor Ceauşescu.

Dacă se va confirma că soţii nu au fost îngropaţi acolo, mulţi din cei implicaţi în revoluţie vor fi nevoiţi să ofere explicaţii. În aprilie 2005, Zoia Ceauşescu a cerut concesionarea părinţilor săi. Pe 30 septembrie 2005, judecătoria sectorului 5 a respins cererea Zoiei , ea a făcut contestaţie şi a cerut efectuarea unei expertize.

Întrebarea „Unde sunt inmormântaţi soţii Ceauşescu?” a stârnit nenumarate controverse din 1989 şi până astăzi. Cei care apar în filmarea cu îngroparea celor doi au spus mereu că Nicolae şi Elena sunt înhumaţi în Ghencea. Bulibăşeala din acte a adâncit însă misterul şi de-a lungul timpului nu s-a făcut lumină în acest caz. Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean, soţul lui Zoe Ceauşescu, au devenit proprietarii mormintelor din cimitirul Ghencea, după 4 ani de procese.

Declaraţia lui Mircea Oprean: „Nu era nevoie de nicio aprobare din moment ce au trecut 20 de ani, era vorba de alte aprobări pentru scoaterea rămăşiţelor din cimtiri şi transportul la Institutlul naţional de medicină legală. Deshumarea, prelevarea unor rămăşiţe care ar putea fi supuse analizei şi apoi se pun la loc în mormânt. Întâi trebuie să aflăm dacă sunt ei, atunci vom face tot ce este creştineşte. Noi am parcurs un drum foarte lung pentru că nu ştim dacă părinţii sunt înmormântaţi în acele morminte. Însemnele de pe morminte aparţineau unor colonei. Dacă nu am fi forţat să dezgropăm, am fi fost acuzaţi de profanare de morminte. A trebuit să obţinem dreptul de a fi concesionate aceste morminte, şi acum putem intra la morminte ca orice alt urmaş. Acum se prelevează oase care pot fi supuse testului ADN. În cazul în care cei doi soţi Ceauşescu nu s-ar afla în aceste morminte, probabil că vom da statul român în judecată pentru că el trebuie să răspundă unde pot fi aceste rămăşiţe”, a declarat Opran la Realitatea TV.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *