Guvernul ia in calcul un nou plan de masuri pentru mentinerea deficitului bugetar in limita tintei de 6,8% din PIB convenita cu FMI, orientat in principal pe majorari de taxe si impozite.
Conform unor surse guvernamentale, sunt vizate atat TVA-ul, cat si cota unica de impozitare, conform propunerii FMI. Fondul propusese guvernului ca, in loc sa scada salariile si pensiile bugetarilor, sa creasca TVA cu 5%, iar cota unica de impozitare sa creasca de la 16% la 20%.
„Planul B al Guvernului, in cazul respingerii de catre Curtea Constitutionala a legilor asumate, este orientat in principal pe cresteri de taxe si impozite, inclusiv a cotei unice si a TVA. Au fost efectuate simulari privind o crestere diferentiata a impozitelor, dar rezultatul a indicat ca banii colectati sunt insuficienti”, au aratat sursele participante la discutia de vineri a liderilor PDL cu premierul Emil Boc.
Liderii PDL au venit, vineri, la Guvern pentru o discutie cu premierul Emil Boc, dupa ce Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale unele masuri de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului.
Guvernul are pregatit un pachet alternativ cu masuri de reducere a deficitului bugetar pe care il discuta cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, a declarat premierul Emil Boc.
In conferinta de presa de la ora 14.45, premierul a evitat sa precizeze in ce consta acest pachet si daca include majorarea TVA si a cotei unice de impozitare.
O varianta care ar putea fi negociata cu board-ul FMI este disponibilizarea rapida a unui numar semnificativ de bugetari, pentru care platile compensatorii sa fie limitate la trei salarii, dar pe o perioada de 12 luni, dupa cum anuntau surse guvernamentale.
O alta varianta ar fi adoptarea unei OUG de crestere a taxelor, care sa compenseze cheltuielile de 1% din PIB, ramase in vigoare prin nereducerea pensiilor cu 15% si sa ceara Parlamentului modificarea rapida a legilor pe care s-a pronuntat Curtea Constitutionala.
Ministrii si parlamentari PDL s-au intalnit la Guvern unde au discutat masurile alternative care pot fi aplicate pentru mentinerea deficitului bugetar in limita tintei de 6,8% din PIB convenita cu FMI, dupa ce legile de reducere a cheltuielilor bugetare au fost respinse de Curtea Constitutionala.