Premiera mondiala a cercetatorilor romani. Medicii de la Institutul Victor Babes au gasit o celula care regeneraza tesuturile bolnave. Poate cea mai importanta dupa celula stem, aceasta vindeca organele bolnave.


Descoperirea romaneasca revolutioneaza medicina si poate salva vietile a milioane de oameni.

Potrivit lui Laurentiu Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, celulele telocite au fost puse in evidenta de savantii romani, iar existenta lor a fost confirmata de echipe independente din Italia, Germania, Marea Britanie si China. In tandem cu celulele stem, telocitele pot ajuta la refacerea unor organe vitale precum inima si creierul.

„Daca vom reusi sa le izolam, sa le multiplicam impreuna cu celulele stem, le vom putea utiliza eficient pentru tratarea infarctului miocardic”, a adaugat profesorul Laurentiu Popescu.

Potrivit medicilor, inima are capacitatea de a se regenera, pana la varsta de 25 de ani cu aproximativ 1% pe an, iar in cazul varstnicilor cu 0,5% pe an.

Telocitele sunt niste celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemanatoare prelungirilor neuronilor), prezente in aproape toate organele corpului. Rolul telocitelor este acela de tele-coordonare, la distanta, prin intermediul prelungirilor lor extrem de lungi si subtiri (telopode), a altor tipuri celulare, de stabilire de contacte de tip „sinapse stromale” cu acestea si de comunicare prin intermediul unor structuri microveziculare – exozomi, au explicat cercetatorii, citati de Mediafax.

Desi banii alocati cercetarii in Romania sunt extrem de putini in comparatie cu alte tari europene, institului Victor Babes obtine rezultate remarcabile, fiind nominalizat de nu mai putin de 19 ori la Premiul Nobel pentru Medicina.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *