Se spune ca fiecare loc de pe Pamant este frumos in felul sau, de la padurile luxuriante ale Ecuatorului, la deserturile africane si pana in muntii si stepele Asiei.

Nordul Europei nu putea face nici el exceptie de la aceasta regula. Putin spectaculos pentru unii, incantator pentru altii, el ascunde, insa, o lume pe care doar cei pasionati intr-adevar de natura si de istorie o pot sesiza. Unul dintre acestia este si fotograful profesionist Jim Richardson, omul care a reusit sa surprinda imagini incredibile, specifice Insulelor Hebride din vestul Scotiei… Cat de spectaculoase sunt, va lasam pe voi sa decideti…

Insulele Hebride au o istorie ce coboare in timp pana in urma cu 8.500 de ani, atunci cand primele asezari umane isi fac aparitia pe insulele indepartate ale nordului. Poate unele dintre cele mai spectaculoase constructii din acele vremuri indepartate sunt megalitii Callanish, pietre uriase, asemanatoare mult mai cunoscutului complex de la Stonhenge, datand din mileniul al III-lea i.Hr.

Este cert ca primilor locuitori ai Hebridelor le-au urmat clanurile razboinicilor celtici, desi putine dovezi arheologice au ramas in urma acestora. Despre ei vorbeste Pomponius Mela, cunoscutul geograf roman de origine iberica, cel care pomeneste in scrierile sale de insulele Hebudes si de druizii care le considerau un loc magic. A urmat apoi invazia vikinga si dominatia de aproape doua secole a regilor neorvegieni pana la victoria scotienilor asupra acestora din secolul al XIII-lea.
Cele peste 100 de insule ale Hebridelor reprezinta unele dintre cele mai vechi pamanturi ale Europei, cu roci care dateaza inca din Precambrian. Modul in care in care natura le-a modelat este si astazi considerat unul extrem de spectaculos. Poate ca nu intamplator, insulele erau venerate de vechii celti si considerate un loc al zeilor pagani de catre vikingii norvegieni….

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *