Hidrologii au instituit cod portocaliu de inundaţii pe râurile Olt, Prut, Crasna şi Negru şi pe afluenţii acestora din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Botoşani şi Satu Mare, alte 21 de judeţe fiind avertizate cu cod galben.

Cod portocaliu de inundaţii în Harghita, Covasna, Braşov, Botoşani şi Satu Mare. Cod galben de ploi pentru 18 judeţe

Potrivit avertizării emise de hidrologi, începând de sâmbătă, ora 16.00 până duminică la aceeaşi oră, pe râurile din bazinele hidrografice Iza, Vişeu, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Bega Veche, Mureş, Olt, Prahova, Buzău, Siret, Bahlui, Elan, Bârlad, Trotuş, Şuşiţa, Zăbrăuţi, Geru, Suhu, Chineja, Horincea, Putna, Râmnicu Sărat se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi atenţie.

Hidrologii au instituit cod portocaliu pe râul Olt, pe sectorul Tomeşti-Hoghiz şi pe afluenţii acestuia Homorodul Mare, Homorodul Mic, Varghiş, Cormos, Ozunca şi Baraolt, din judeţele Harghita, Covasna şi Brasov.

De asemenea, codul portocaliu a fost menţinut pe râurile Prut, pe sectorul Rădăuţi Prut-amonte, la acumularea Stânca Costeşti, în judeţul Botoşani, pe Crasna, în aval de Domăneşti, judeţul Satu Mare, şi pe râul Negru, în amonte de staţia Reci, din bazinul Oltului superior, în judeţul Covasna.

Avertizarea cod galben de inundaţii a fost menţinută pe râurile din judeţele Cluj, Timiş, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş, Covasna, Braşov, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Prahova, Buzău, Vrancea, Suceava, Neamţ, Bacău, Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

Hidrologii avertizează că izolat se pot produce creşteri importante de debite şi pe râurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice.

Şi Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o avertizare cod galben de ploi pentru 18 judeţe din jumătatea de nord a ţării, valabilă până duminică, la ora 9.00.

Potrivit meteorologilor, în judeţele Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Vrancea, Covasna, Harghita, Braşov şi Mureş cantităţile de apă pot depăşi local 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *