Una dintre cele mai interesante etape ale fabricarii chips-urilor este cojirea cartofilor. Coaja, care reprezinta maxim 20% din cartof, este indeparata tot in mod automat, prin smirgheluire: cartofii sunt invartiti intr-o cuva mare cu smirghel inainte de a ajunge in aparatul care ii taie in rondele subtiri. Sunt prajiti apoi in ulei de palmier, materie prima utilizata frecvent in industria alimentara, iar inainte de ambalare sunt presarate foarte fin condimentele.
In punga de chips-uri nu este oxigen, acesta a fost eliminat in momentul ambalarii pentru a permite produsului sa reziste 16 saptamani in aceeasi stare in care iese pe usa fabricii.
„Din patru kilograme de cartofi iese, in medie, un kilogram de chips-uri”, spune Cristian Rey, directorul general al Intersnack Romania. Prajirea elimina foarte multa apa din cartof, dar si rebuturile si cojile sunt „responsabile” de aceasta contractie. Astfel, un calcul simplu arata ca intr-o punga de 150 de grame de Chio Chips intra aproximativ patru cartofi de dimensiune medie (600 de grame).
O punga Chio Chips de 150 de grame ajunge in comert la pretul de 3,5 lei (TVA inclus). Cele 600 de grame de cartofi utilizate pentru productia a 150 de grame de chips-uri costa in piata aproximativ 0,9 lei. Producatorul obtine insa un pret mult mai mic de la fermieri, pentru ca fiecare cultivator de cartofi livreaza fabricii din Ghimbav cel putin 200 de tone.
Rey precizeaza ca business-ul Intersnack cu producatorii de cartofi este de circa 2 milioane de euro anual, ceea ce reprezinta putin peste 10% din vanzarile de chips-uri ale companiei. Materia prima este insa doar un element al costului de productie al chips-urilor, alte categorii importante fiind amortizarea liniilor, salariile sau utilitatile. Intersnack Romania a avut anul trecut vanzari de 37 mil. euro, iar chips-urile reprezinta jumatate din aceasta valoare, potrivit estimarilor ZF. In portofoliul companiei mai intra alunele prajite Felix si Fiesta sau pop-cornul Chio.
Cartofii din care se fac chips-urile Chio provin 100% din productia locala, a mai precizat Rey. Compania germana colaboreaza cu 30 de fermieri care exploateaza impreuna aproximativ 1.000 de hectare de teren, potrivit datelor furnizate de Intersnack. Recoltarea cartofilor incepe in luna iunie si se incheie in octombrie-noiembrie, perioada in care cultivatorii transporta materia prima la depozitele Intersnack.
Directorul fabricii Chio spune ca sarea, cascavalul si ardeiul sunt cele mai folosire arome pentru chips-uri. La nivelul pietei, chips-urile cu sare, cele mai simple, reprezinta circa un sfert din consum.